Četiri pitanjaRotary test

Što je Rotary?

Od samih početaka Rotarijanci su uvijek bili predani promidžbi visokih etičkih načela u poslovnome životu. Najjednostavnija je takva provjera poslovne etike znameniti Test četiri pitanja. Prihvaćen je u međunarodnome Rotaryju 1943., a preveden je više stotina jezika i objavljen u tisućama oblika. Što god govorimo ili činimo mora biti usklađeno sa sljedeća četiri pitanja:

1. Je li to istinito?
2. Je li pravedno za sve uključene?
3. Pridonosi li izgradnji dobre volje i čvršćem prijateljstvu?
4. Hoće li donijeti dobro svima uključenima?

Rotary ClubZagreb Gradec

Rotary klub Zagreb Gradec osnovan je 6. studenoga 1999. i drugi je Rotary klub u Zagrebu.

Sastanci Kluba održavaju se u Hotelu Westin, Izidora Kršnjavoga 1, četvrtkom u 19:30.

Odlučivši se za ime Zagreb Gradec, željelo se povezati sam simbol Rotary pokreta – zupčanik u okretanju – sa simboličnim značenjem Gradeca u burnoj i bogatoj povijesti Zagreba gdje je upravo Gradec odigrao ulogu zamašnjaka u razvitku Grada i Domovine. Od nekad povlaštenoga slobodnog kraljevskog grada, kojemu je 1242. hrvatski i ugarski kralj Bela IV. dodijelio taj status, područje povijesnoga Gradeca s Banskim dvorima s početka 19. stoljeća postaje mjestom najviše izvršne vlasti, a s Hrvatskim saborom postaje i mjestom najviše predstavničke vlasti Hrvata. U Hrvatskome saboru na Markovu trgu prvi je put 1843. Ivan Kukuljević Sakcinski progovorio narodnim hrvatskim jezikom, a u susjednom starom kazalištu sagrađenom 1832. izvedena je prva hrvatska opera Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskoga. Državni se kontinuitet i danas svjedoči na Gradecu kad koncem dvadesetoga stoljeća postaje sjedištem najvažnijih državnih ustanova samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Svaki Rotary klub ima neko područje u žarištu svojih humanitarnih projekata koje se nerijetko koordinira putem distrikta u zajedničke akcije više hrvatskih i/li inozemnih klubova. RC Zagreb Gradec odabrao je potporu mladim nadarenim učenicima i studentima, pa su stoga naše najznačajnije akcije usmjerene na prikupljanje sredstava iz kojih se osigurava stipendije tijekom njihova školovanja. Tako smo u više navrata poduprli studentice i studente različitih fakulteta iz raznih područja znanosti i umjetnosti.